Tajne deložacije

Situacija u kojoj vas policija bez prethodne najave u 6 ujutro budi iz kreveta i tjera na ulicu nehumana je sama po sebi. Tim činom, ne gazi se samo dostojanstvo ovršenika, već se krše i njegova osnovna ljudska prava.

Ravnopravnost stranaka u postupku temeljno je pravno načelo još od Rimskog prava. Tajne deložacije ga krše zato jer suci koji ih provode o pravnoj radnji unaprijed obavijeste samo jednu stranu u postupku. Dakle, samo ovrhovoditelja, ne i ovršenika – na taj način dovode ih u nejednak položaj pred zakonom.

Budući u Ustavu RH (članak 14.) piše da su pred zakonom svi jednaki očito je da Ovršni zakon krši Ustav.

U slučaju obitelji Frlan sudac je o pravnoj radnji (deložaciji) unaprijed obavijestio samo ovrhovoditelja, Frlane ne. Oni su termin deložacije saznali tek kad im je policija pokucala na vrata. Na taj način očit je njihov neravnopravan položaj pred zakonom.

Dakle, tajne deložacije nisu protivne samo ljudskom dostojanstvu, već i Ustavu RH.

Tajna deložacija predstavlja očitu diskriminaciju ovršenika jer se o datumu ovrhe unaprijed obavještava samo ovrhovoditelj.

[Primjer zaključka o tajnoj deložaciji]

tajna

Diskriminacija je nejednako postupanje prema pojednicu ili skupini ljudi. Vlada RH ovršnim zakonom diskriminira ovršenike budući ih stavlja u nejednak položaj u odnosu na ovrhovoditelje.

Pravo na život bez diskriminacije osnovno je ljudsko pravo. Diskriminirajući ovršenike, vlada krši njihova ljudska prava.

Ovo su riječi jedne Srpkinje koja živi u strahu od tajne deložacije:

“Od same riječi ‘tajna deložacija’ prolazi me jeza gora nego u ratnim vremenima. Isto ovako kako sada provodi tajne deložacije nad vlastitim narodom tako su deložirali Srbe u ratu (humanitarno preseljenje)! Uvijek nađu izraz kako bi upakirali svoja (ne)djela. SDP nas vraća u 90’e godine kada su se masovno kršila prava stanara, ali ovaj put na udaru nisu Srbi, nego generalno svi koji su odabrali ovu prekrasnu zemlju za svoj dom i nemaju drugog doma osim nje. Ratne godine – prljava politika, sada – ništa manje prljava. Osobno, sada se više bojim Hrvatske policije nego u doba rata. Strepim svaki dan hoće li se plave odore sa ostalim egzekutorima pojaviti ispred moje kuće i uručiti mi ono ozakonjeno (nemam izraz kako bi to čudovište nazvala) – i provesti TAJNU DELOŽACIJU, i to sve u okvirima zakona koji podržava ove monstruozne radnje. 90-ih nije bilo lako biti Srbin u Hrvatskoj, a sada nije moguće niti čovjek s dignitetom i dostojanstvom.”

Ovom prilikom želimo upozoriti ovršenike kojima prijeti tajna deložacija na naše iskustvo u slučaju obitelji Frlan.

Nakon što je sudac najavio tajnu deložaciju, odvjetnica obitelji Frlan podnjela je zahtjev za izuzećem suca. U zahtjevu je napisala da je sudac pristran budući o terminu ovrhe namjerava unaprijed obavjestiti samo jednu stranu u postupku.

Naše očekivanje bilo je da će sud uvažiti taj zahtjev, ali to se nije dogodilo i tajna deložacija je izvršena.

Mi smo pogreškom krivnju svalili na suca Bojana Bugarina misleći da je on taj koji je prekršio zakon budući je bio pristran i nije o terminu ovrhe obavijestio ovršenika 8 dana unaprijed.

Međutim, tada je stigao šok od strane ministarstva pravosuđa. Tajne deložacije cijelo su vrijeme bile zakonite, ali se javno za njih nije znalo! Drugim riječima, ovršenici koji su bili tajno deložirani nisu izlazili u javnost sa svojim slučajevima i tako pokrenuli javnu raspravu po ovom pitanju.

Iako je tajnom deložacijom naštetio obitelji Frlan, sudac Bojan Bugarin stavio je u prvi plan ovu neljudsku praksu i time otvorio prostor za javnu raspravu po ovom pitanju koja će vrlo vjerojatno dovesti do njene zabrane.

Ono što mi tražimo jest da se u Ovršni zakon unese odredba po kojoj ovršenik mora biti obaviješten o terminu deložacije barem 8 dana prije provođenja iste.