SYRIZIN poučak – ljevičarenje bez monetarnog suvereniteta neće okončati mjere štednje


[Prvi prosvjed u Ateni protiv SYRIZE nakon što su pristali na nastavak provođenja mjera štednje]

Grčka stranka SYRIZA imala je našu podršku od samog početka jer se protivila mjerama štednje koje zagovara Europska unija. Kada su nas uspoređivali sa SYRIZOM govorili bi da podržavamo njihov socijalni i ekonomski program. Prvenstveno protivljenje privatizaciji javnih dobara, smanjenju plaća i otkazima u javnom sektoru, ali i drugim anti-socijalnim mjerama.

Vjerovali smo da će SYRIZA ostati vjerodostojna do kraja i da neće pregovarati s “Trojkom”, odnosno predstavnicima Europske unije, Europske središnje banke (ECB-a) i MMF-a, kao što su i obećali (Varoufakis: ‘No debt talks with EU-IMF troika’ – BBC). Međutim, to je bila laž, SYRIZA je nastavila pregovarati s Trojkom, samo što ju više ne zovu Trojka, nego “Institucije”. U suštini radi se o “Trojci” po svemu osim po imenu.

Ono što je još gore jest da su u tim “pregovorima” pristali (među ostalim) na nastavak dogovorenih privatizacija javnih poduzeća i uravnoteženi proračun (proračun bez deficita), što znači da nisu prestali s mjerama štednje već su ih nastavili!

Manolis Glezos, SYIRIZIN član Europskog parlamenta, ujedno i veteran 2. svjetkog rata koji je zbog otpora Njemcima osuđen na smrt ovim se riječima izrazio o političkom zaokretu:

Preimenovanje Trojke u Institucije, Memoranduma u Dogovor i kreditora u partnere, ne mijenja situaciju. Narod je glasao za ono što je SYRIZA obećavala: da će prekinuti mjere štednje, da će ukinuti Memorandum i Trojku, te prestati s tom politikom. Da će dan nakon izbora ukinuti zakone Trojke i njihove posljedice. Sada, prošao je već mjesec, a mi to nismo učinili, žalost, žalost i opet žalost.

S moje strane, ISPRIČAVAM se Grčkom narodu jer sam doprinjeo toj iluziji. Neki tvrde da bi se postigao dogovor, mora se povući. Prvo: Ne može biti kompromisa između zlostavljača i zlostavljane osobe, između roba i robovlasnika – jedino rješenje je sloboda.

Ali čak i da prihvatimo ovaj apsurd, već su napravljeni neprihvatljivi ustupci od vlada koje zagovaraju štednju po pitanjima nezaposlenosti, siromaštva, štednje i suicida.

Mi ne možemo ignorirati novo nastalu stvarnost i praviti se da SYRIZA nije izdala birače, odnosno da nije učinila suprotno onome što je obećala – da će prekinuti pregovore s institucijama koje su Grčku bacile na koljena i prestati s politikom štednje.

Međutim, glavno pitanje je zašto je SYRIZA nastavila s tom politikom?

Osnovni razlog je u tome što je odlučila ostati u eurozoni, odnosno dužničkoj uniji u kojoj su mjere štednje neizbježne. Naime, sve dok neka država za novac ovisi o privatnim bankama, one su te koje određuju uvjete posudbe. Država može odbiti prihvatiti te uvjete, ali onda privatna banka može odbiti posuditi novac, a bez novca nijeda država ne može funkcionirati. Samim time, država je prisiljena prihvatiti uvjete koje nameću kreditori. To je srž cijele priče, može netko pričati o drugačijim i pravednijim socijalnim odnosima, većim plaćama, prestanku privatizacije javnih dobara itd., ali sve dok ovisi o privatnim bankama za novac on mora provoditi politiku koju nameću banke.

Upravo zato smo prilikom Syrizine pobjede objavili sljedeći status:

Zašto smo napomenuli da “želimo i korak više”, odnosno monetarni suverenitet? Zato jer smo svjesni toga da država bez vlastitog novca, odnosno monetarnog suvereniteta nije suverena država jer se nalazi u zavisnom odnosu spram kreditora koji posudbu novca uvjetuje provođenjem politike u njegovom interesu.

Vjerovali smo u to da će SYRIZA izaći iz eurozone i vratiti se na drahmu jer drugi način za prestanak provođenja mjera štednje naprosto ne postoji! Sve dok Tsipras ovisi o novcu bankara, oni su, a ne on u nadređenom položaju, jer ne ovise oni o njemu, već on o njima i to sve dok se ne odluči za stvaranje novca mimo njih – odnosno monetarni suverenitet.

Živi zid je jedina stranka u Hrvatskoj koja se zalaže za to da se privatnim bankama oduzme monopol nad stvaranjem novca i da država stvara svoj novac bez da diže kredite kod “Trojke” ili bilo koje druge kreditne institucije jer svaki kreditni aranžman nosi sa sobom određene uvjete, a ti uvjeti nisu u interesu večine (99%), već nekolicine (1%) koja ima monopol nad stvaranjem novca.

Summa summarum, velika je razlika između onoga što je SYRIZA govorila prije i poslje izbora, ljevičarenje su zamjenili sa potpuno drugačijom retorikom, ovo su Tsiprasove riječi nakon izbora:

Razilaženje s NATO-om nije u interesu naše zemlje, Grčka će u potpunosti ispunjavati sve međunarodne dogovore s EU i NATO-om“, to nisu riječi radikalnog ljevičara, marksista, trockista, maoista, lenjinista ili kako god ga nazivali. To su riječi EU/NATO marionete, sukladno tome njegova politika je podanička i ukoliko se ne promjeni Grčki će narod nastaviti patiti.

Živi zid odbacuje takvu politiku i nikada neće pristati na sluganstvo i potčinjavanje kreditnom sustavu, tu poruku svojim tijelima šaljemo na svakoj deložaciji, a sada ju riječima i potvrđujemo.

U ime Živog zida, Ivan Pernar.

Ovaj unos je objavljen u Nekategorizirano. Bookmarkirajte stalnu vezu.