Bilo kakvo iskapčanje struje više nema zakonskog uporišta

hera

Na današnjoj konferenciji za medije iznjeli smo stvarni razlog zašto mnogi siromašni građani imaju isključenu struju.

Naime, Zakon o energiji, članak 39. stavak 1. kaže: “Krajnji kupci energije zbog […] socijalnih razloga mogu imati posebnu zaštitu (zaštićeni i ugroženi kupci), a stavak 2. “Vlada RH utvrđuje uredbom kriterije za stjecanje statusa zaštićenog kupca i mjere zaštite u cilju pouzdane opskrbe zaštićenih korisnika“.

Nadalje, Zakon o tržištu električne energije, članak 65. stavak 1., kaže: “Kupci iz kategorije kućanstva koji […] su od nadležnog tijela za socijalnu skrb ishodili odluku o statusu ugroženog kupca, imaju pravo na posebnu zaštitu“, a stavak 2. kaže da je “nadležno tijelo za socijalnu skrb dužno planirati i osigurati sredstva za plaćanje isporučene električne energije ugroženom kupcu, odnosno plaćati električnu energiju opskrbljivaču u okviru univerzalne usluge u slučaju kada ugroženi kupac ne plaća“.

Drugim riječima, da siromašni građani imaju pravo na posebnu zaštitu, te da kriterije za stjecanje statusa zaštićenog kupca donosi vlada. U slučaju da zaštićeni kupac ne plaća struju, to je umjesto njega dužan raditi nadležni centar za socijalnu skrb. To kaže Zakon.

Međutim, stvar je zapela kod toga što Vlada usprkos tome što se na to obvezala, nikada nije napravila te uredbu kojom bi se odredili ti kriteriji, te sukladno tome kategorija ugroženih i zaštićenih kupaca kojima CZSS plaća struju postoji samo na papiru! U praksi im se iskapča struja, budući da ju nemaju od kuda plaćati!

Međutim, to nije sve, bilo kakvo iskapčanje struje više nema zakonskog uporišta jer Zakonom o energiji iz 2014. opće uvjete opskrbe energijom (pa samim time i iskapčanje struje) više ne definira Vlada nego HERA-a. O tome govori članak 35. stavak 1.: “Agencija donosi opće uvjete opskrbe energijom koji su jedinstveni za sve energetske subjekte na području RH“.

Samim time, definiranje tih uvjeta više nije u nadležnosti vlade iako se po općim uvjetima za opskrbu električnom energijom koje je donjela Vlada 2006.g. vrše iskapčanja, usprkos tome što ta uredba više nije na snazi!

Naime, članak 54. Zakona o energiji kaže: “Agencija će donjeti provedbene propise iz Članka 35. stavak 1. ovog Zakona u roku od šest mjeseci“. Međutim, ona to do danas nije napravila, pa samim time čak i kad bi HEP imao opravdani razlog za iskapčanje ne postoji važeći propis ili uvjet po kojem bi oni to mogli napraviti. Što znači da oni nemaju pravo raditi takvo što i na to se treba pozvati svatko kome je HEP iskopčao ili želi iskopčati struju.

Više o svemu možete saznati iz naše konferencije za medije:

Ovaj unos je objavljen u Nekategorizirano. Bookmarkirajte stalnu vezu.