Priopćenje za javnost povodom obmanjujućeg članka Ratka Boškovića u Jutarnjem listu

boskovic

U Jutarnjem listu danas je osvanuo članak pod naslovom ‘Grčka je zabranila ovrhu nad stanovima ugroženih. Može li i Hrvatska?‘, u tekstu se navodi da je Grčka 2009. zabranila prisilnu naplatu hipotekarnih kredita odnosno nasilne deložacije koje provode banke. Ta zabrana i danas je na snazi.

Taj dio članka nije sporan, međutim sam uvod itekako jest. Naime, u početku svog članka Ratko Bošković pokušava javnosti prodati jednu lažnu i neodrživu tezu:

Banke, naime, ne posuđuju nikome svoj novac, nego novac svojih štediša.

Ta tvrdnja daleko je od stvarnosti budući da štednja nastaje od kredita, a ne obrnuto (krediti od štednje) kao što Ratko Bošković tvrdi.

Naime, novac je sam po sebi dug, da netko nije dizao kredite ne bi postojao niti novac kojeg bi netko drugi mogao uštediti (depoziti). Proces stvaranja novca ide dakle ovako:

Vi dignete kredit za kupnju stana, potom njegovom vlasniku isplatite taj novac. Sada on ima novac, a vi hipotekarni kredit. Da vi niste podigli kredit ni on ne bi imao novac jer se novac stvara isključivo ulaskom u dug (dizanjem kredita).

Samim time ruši se i druga Boškovićeva teza:

‘Štediše, do jučer uzdizani u nebesa kao ljudi koji odricanjem od potrošnje omogućavaju drugima da sebi kupe stan, auto ili vešmašinu, postaju razbojnici i lihvari. Bankari, inače toliko hvaljeni i cijenjeni financijski posrednici, postaju gamad, banda lopovska i pljačkaši naivnog naroda.’

Naime, nitko štediše ne smatra razbojnicima niti lihvarima. Što se tiče bankara oni uistinu jedu banda lopovska i pljačkaši naivnog naroda od početka. Naime, budući je sav novac dug (kredit), a novac za otplatu kamate nikada nije ušao u opticaj – krediti su tehnički neotplativi i jedini način da se vrate je beskonačno zaduživanje koje sa sobom nužno povlači i gubitak imovine.

Drugim riječima, monetarni sustav danas je postavljen na način da stvara neotplativ dug koji s vremenom može samo rasti i nikada se ne može otplatiti.

Iz tog razloga pišemo ovo priopćenje kako bi ukazali na površnost, neozbiljnost i neistinitost teza koje iznosi Ratko Bošković.

Damir Trnačić

Ovaj unos je objavljen u Nekategorizirano. Bookmarkirajte stalnu vezu.