Priopćenje povodom pokušaja cenzure u režiji Hrvatskog novinarskog društva

PavicNaKrovu
Hrvatsko novinarsko društvo i Hrvatsko vijeće za medije izdali su upozorenje medijima u slučaju izvještavanja s deložacije obitelji Pavić, prikazujući ga kao jeftini senzacionalizam i ugrožavanje dostojanstva osoba o kojima se izvještava.

Priznajemo da koliko god se trudili ne možemo shvatiti logiku HND-a koji ljudsku dramu uzrokovanu besparicom i korumpiranim pravosuđem nastoji sakriti od očiju javnosti. Smatramo da je slučaj obitelji Pavić samo paradigma stanja u cijeloj državi, te da smo dužni realno prikazati do čega dovodi politika vladajućih, ali i šutnja cjelokupne javnosti. U takvoj ili sličnoj situaciji uskoro će se naći ili se već nalaze tisuće hrvatskih obitelji koje ne mogu podmirivati niti najosnovnije obveze uslijed čega ostaju bez svojih domova. Pokušaj samoubojstva ili pak dramatični apel člana obitelji koji se nalazi pred deložacijom nisu kadrovi koje trebamo skrivati od javnosti.

Što se tiče tvrdnje HND-a da su mediji svojim izvještavanjem narušili “čast, ugled i dostojanstvo” ovršenika koji se popeo na krov zgrade i prijetio suicidom, moramo naglasiti da je upravo medijska popraćenost cijelog slučaja djelovala na splitski sud kako bi se odustalo od deložacije. Da mediji nisu uživo pratili dramu na krovu obitelji Pavić, deložacija bi zasigurno bila izvršena, a ovršenik skočio u smrt.

Dakle, mediji koji su izvještavali o cijelom slučaju spasili su mu život!

Smatramo da bi mediji konačno trebali staviti svoje resurse u službu dobrobiti građana. Uživo prenošenje deložacija svakako je korak u smjeru ispunjavanja njihove osnovne svrhe – informiranja javnosti o stvarnosti koja nas okružuje.

U tom smislu, apeliramo na HND i sve novinare, neovisno o tome rade li u državnoj ili privatnim medijskim kućama da probleme ovrha i deložacija kao i neotplativosti duga u trenutnom makroekonomskom modelu postave visoko na ljestvici društvenih problema, jer samo tako možemo napraviti pomak ka njihovom rješavanju. U situaciji kada je preko 300 tisuća blokiranih građana i desetak tisuća ovršenih nekretnina godišnje, ne postoji bitnija i ozbiljnija tema od ukazivanja na dramatični rast tih negativnih brojki s ciljem zaustavljanja ljudskih tragedija.

U ime Živog zida, Dušan Cvetanović.

Pokušaj cenzure osudili su brojni portali, dnevno.hr
Sramotno priopćenje HND-a: Pogledajte snimku koju ne žele da vidite (VIDEO)
udarno.com
HND LJUT ŠTO UDARNO PRENOSI VIJESTI O DELOŽACIJAMA I SUICIDIMA
dragovoljac.com
NA DJELU POKUŠAJ CENZURE SA DUKOM NA ČELU
portaloko.hr
Za Dukin ‘čopor’ zvani HND novinarstvo je ono o čemu uči Milanovićeva Vlada

Ovaj unos je objavljen u Nekategorizirano. Bookmarkirajte stalnu vezu.