Pozivamo inicijativu “U ime obitelji” na organizaciju referenduma za zabranu deložacija iz jedinog doma

Dopis upućen inicijativi ” U ime obitelji”

Poštovani,
Imajući u vidu rezultate netom održanog referenduma koji je ujedno i prvi narodni referendum iniciran voljom građana Republike Hrvatske, obraćamo vam se sa upitom za suradnju. Kao što možda već znate, udruga „Živi zid“ se bavi spriječavanjem deložacija naših sugrađana koji su zbog neotplativog duga prisiljeni izaći na cestu i ostati bez krova nad glavom. U posljednjih nekoliko godina broj deložacija je udesetostručen, a prava eksplozija ovrha nad nekretninama tek predstoji.

Na naše opetovane pozive Vladi RH da izmjenama Ovršnog zakona onemogući takvu praksu i na taj način spasi tisuće obitelji od bijede i siromaštva, vladajući su ostali gluhi. Štoviše izmjenama Ovršnog zakona postupak oduzimanja nekretnina se ubrzava pa nam sasvim sigurno prijeti socijalna katastrofa koja će najviše pogoditi upravo obitelji sa malom djecom kao najugroženiju skupinu. Svakodnevno nam se ljudi obraćaju za pomoć, ali je problem toliko ozbiljan da se može riješiti jedino na razini zakona ili čak i Ustava.

Smatramo da je dom nepovrediv jer je osnovni preduvjet za stabilan život i stabilno društvo. Budući da ste se kao inicijativa i kroz referendumsko pitanje i tijekom kampanje opredijelili za obitelj kao vrijednost koju treba štititi smatramo da nam je u zajedničkom interesu da zaustavimo socijalnu katastrofu na pomolu. Ukoliko ste zainteresirani da na pravi način i trajno zaštitimo hrvatske obitelji pozivamo vas da zajedno s nama i srodnim udrugama za zaštitu ljudskih prava organiziramo u razumnom roku novi građanski referendum i damo građanima priliku da se izjasne: jeste li za zabranu ovrha i deložacija na jedinoj nekretnini u vlasništvu građana koja im služi kao jedini prostor za stanovanje.

S obzirom da „ Živi zid „ okuplja u svojim redovima većinom građane koji su teško pogođeni krizom, jednostavno nismo u mogućnosti organizirati inicijativu na dovoljno kvalitetan način, ali bi se uz vašu pomoć i infrastrukturu mogli konačno izboriti da zaštitimo građane i obitelji od egzistencijalne propasti.

U nadi da dijelimo zajednički stav po ovom pitanju,

Udruga „Živi zid“
Udruga „ STOP deložacijama“

Ovaj unos je objavljen u Nekategorizirano. Bookmarkirajte stalnu vezu.