Poruka izigranim dužnicima: “Ne zavaravajte se iluzijom pravne države nego se priključite političkoj borbi za svoja prava”

UF
Povodom presude Visokog trgovačkog suda u sporu između Udruge Franak i 8 domaćih banaka zbog nezakonitosti povezanih s primjenom valutne klauzule i promjenjive kamatne stope, želimo ukazati na nekoliko činjenica na koje smo upozoravali tijekom čitavog postupka.

Svatko tko je detaljnije upoznat s poslovanjem banaka i hrvatskim monetarnim sustavom uopće, svjestan je činjenice da banke ne posluju u skladu s hrvatskim Ustavom niti imaju dobru volju uskladiti svoje postupke s principima poštenog i savjesnog poslovanja. Nagovaranje potrošača na kredite s valutnom klauzulom, samovoljne izmjene kamatnih stopa, raskidi ugovora zbog neznatnih kašnjenja i deložacije ukazuju na činjenicu da su banke, a ne Vlada stvarni gospodari situacije u Hrvatskoj. Iako su dužnici očekivali povoljne sudske presude i povrat debelo preplaćenih iznosa kredita, ništa od toga se nije dogodilo. Ne zato što pravo i pravda nisu na njihovoj strani, nego isključivo i samo zato jer su hrvatsko zakonodavstvo, pravosuđe, izvršna i monetarna vlast u rukama marionetske vlasti koja povlači samo one poteze koje idu u korist banaka i njihovog kapitala.

Najbolje je to vidljivo danas kad banke unatoč pravomoćnoj presudi odbijaju zahtjeve klijenata za povrat preplaćenih iznosa i tjeraju ih u dugotrajne i neizvjesne postupke u koje se ljudi, iscrpljeni lihvarskim kreditima, nemaju snage upuštati. Upravo zbog toga Živi zid ukazuje na nužnost političke borbe protiv onih stranaka koje su omogućile bankama da vrše tihi genocid nad narodom, protiv onih koji su stotine tisuća građana stavili u poziciju krajnjeg siromaštva i životne neizvjesnosti. U situaciji u kojoj je vidljiva sprega između ministarstva financija, HNB-a i banaka i njihovo zajedničko djelovanje protiv interesa hrvatskih građana naivno je očekivati ikakvu pravdu i pravo u ovoj zemlji. Pitanje valutne klauzule, promjenjive kamatne stope, blokade računa i deložacija onih koji ne mogu vraćati kredite nisu pravna nego duboko politička pitanja i njihovo rješavanje moguće je samo u Hrvatskom saboru. Zato pozivamo sve dužnike da se ne zavaravaju iluzijom pravne države nego da se priključe političkoj borbi za svoja prava. Nažalost, još uvijek veliki broj prezaduženih građana odbija ikakvu ideju političkog rješavanja vlastitog problema, a mnogi se osvijeste tek kada im ovršitelji pokucaju na vrata.

Živi zid pružiti će podršku svim dužnicima koji banke žele deložirati iz njihovog jedinog doma i u tome ne tražimo podršku marionetske vlasti. Živi zid će štititi domove hrvatskih građana kao najvišu vrednotu zaštićenu Ustavom sve dok ne budemo bili u poziciji promjeniti zakone u korist građana i time trajno riješiti njihove pravne, ali i egzistencijalne probleme. Kojom brzinom će problemi građana biti riješeni ovisi samo o brzini kojom će oni prepoznati taj problem kao prvorazredno političko pitanje, a nas kao svoje saveznike u toj neravnopravnoj borbi.

U ime Živog zida D.C.

Ovaj unos je objavljen u Nekategorizirano. Bookmarkirajte stalnu vezu.