Policijska cenzura kao ključni instrument za društvenu kontrolu


[Nezakonito uhićenje Ivana Sinčića zbog snimanja nasilne deložacije u Pitomači]
U priručniku “Kako izgleda policijska država” objasnili smo da su SAD i Hrvatska već pretvoreni u policijsku državu, te da zbog krivog odabira na izborima građane čeka nastavak ekonomske i policijske represije s postupnim gubitkom građanskih prava.

Najnoviji primjer očite policijske cenzure dolazi iz Fergusona, gradića u SAD-u gdje je policajac ubio nenaoružanog crnca. Iako je policajac tvrdio da je pucao u samoobrani autopsija je pokazala da je jedan od 6 metaka pogodio žrtvu sa stražnje strane glave i izašao kroz oko. To ne izgleda kao samoobrana.

Međutim, umjesto da policajca odgovornog za ubojstvo privede pravdi, policija je ogorčenoj zajednici oduzela pravo na prosvjed i uvela policijski sat.

Budući su građani ipak prosvjedovali vlast ih je odlučila razbiti suzavcem, gumenim mecima i uhićenjima.

Iako represivne mjere vlade mogu biti opravdane (ako i nisu vlast lako pronađe opravdanje za njih), ono što se ne može opravdati je napad na predstavnike medija, zabrana snimanja i uhićenje novinara koji prate cijeli događaj.

Predstavniku lokalnog radija koji je snimao policijsku akciju policajac je uputio sljedeću poruku: “Goni se odavde i ugasi svjetlo ili ćeš biti upucan”, kada je novinar tražio od policajca da mu se predstavi on je to odbio.

U drugom incidentu novinar kabelske televizije MSNBC Chris Hayes tijekom uživog javljanja snima policajca kako prijeti: “Mediji, ako prođete pored nas bit ćete zašpricani suzavcem”.

Novinar Financial Times-a Neil Munshi koji se našao u “žiži zbivanja”, bio je nezakonito uhićen i priveden, da bi naknadno bio pušten.

Dan ranije novinari Wesley Lowery (iz Washington Posta) i Ryan Reilly (iz Huffington Posta) ispričali su AP-u da su snimali događaje iz obližnjeg fast food restorana kada je u njega uletila policija i izdala im zapovjed da se maknu, u trenutku kada je Reilly pokušao fotografirati incident policajac ga je zatražio osobnu, budući je novinar to odbio trenutno je bio uhićen.

Na poziciju odakle su događaje snimali novinari Al Jazeere policija je pucala gumenim mecima i ispalila kanister sa suzavcem zbog čega su novinari morali pobjeći u zaklon.

Uglavnom, ono što se događa u SAD-u sada, mi smo gledali na skoro svakom pokušaju nasilne deložacije, čini se da policijsko nasilje i cenzura uvijek idu zajedno.

Iz tog razloga molimo pomoć zajednice u trenucima kada smo izloženi policijskom nasilju i cenzuri, te da nam se pomogne u medijskom pokrivanju deložacija.

Napomene radi, u desetom mjesecu očekujemo nasilnu deložaciju iz jednog stana u Zagrebu, ta deložacija predstavlja otklon od svih dosadašnjih slučajeva jer je sudac u zaključku o iseljenju prvi put zatražio asistenciju interventne umjesto obične policije.

Imajte na umu da su svi ostali mediji cenzurirani i da će poslušati policijsku zapovijed ako im se naredi da prestanu sa snimanjem. Neki od njih poput indexa su slobodni i uvijek prenose naše slike i videe, ali nemaju svoje novinare na terenu nego samo prenose ono što mi objavljujemo. Naša je pretpostavka da će policija pri toj deložaciji prvo krenuti na one sa kamerama kako javnost ne bi vidjela što se sprema tisućama obitelji koje banke i marionetska vlada planiraju deložirati u skoroj budućnosti.

U ime Živog zida, Ivan Pernar

Ovaj unos je objavljen u Nekategorizirano. Bookmarkirajte stalnu vezu.