Novi Ovršni zakon donosi brže deložacije!

internetaukcija

U ‘Nacrtu prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Ovršnog zakona’ [download], nalaze se odredbe koje značajno ubrzavaju ovršni proces.

Prva bitna izmjena vezana je uz dodavanje članka 80a koji definira rokove u kojima sud mora pokrenuti ovrhu: ‘Ovrhu na nekretnini sud će odrediti u roku od 15 dana od dana podnošenja osnovanog prijedloga za ovrhu. Sve daljnje ovršne radnje u provedbi ovrhe na nekretnini sud i Agencija će poduzeti u roku od 30 dana od dana kada je ovrha određena, odnosno od kada je poduzeta posljednja ovršna radnja provedbe ovrhe koja joj je prethodila.

Do sada su ovršni postupci trajali godinama, ovom mjerom ovršni proces ubrzava se po sili zakona!

Druga bitna izmjena vezana je uz elektroničke ovrhe, one su uvedene izmjenom 97. članka OZ koji sada glasi: ‘(1) Prodaja nekretnine obavlja se elektroničkom javnom dražbom’.

Treća bitna izmjena ona je o trajanju dražbe, do sada su dražbe bile sazivane u određeno vrijeme, ukoliko se u tom trenutku nitko ne bi pojavio – dražba bi bila otkazana. Izmjenom 48. članka OZ dražba traje 10 radnih dana (2 tjedna)!

‘(3) Prikupljanje ponuda traje deset radnih dana. Ako se nekretnina ne proda na prvoj elektroničkoj dražbi, druga elektronička dražba počinje objavom poziva na sudjelovanje prvog dana nakon završetka prve elektroničke dražbe’.

*Dizanje donje granice po kojoj se nekretnina može prodati s 50 na 60% njene tržišne vrijednosti odnosi se na njenu trenutnu vrijednost, a ne onu u trenutku podizanja kredita (kupnje nekretnine). Drugim riječima, iako je teoretski ta ‘granica’ dignuta – konačna cijena koju će kupci na elektroničkim dražbama platiti biti će manja jer su cijene nekretnina u zadnjih 5 godina pale između 30 i 40%.

Ovaj unos je objavljen u Nekategorizirano. Bookmarkirajte stalnu vezu.