Mate Kapović ne vidi novi [ekonomski] model u primarnoj emisiji novca

vlcsnap-2015-01-22-00h11m39s205
Mate Kapović danas je u Otvorenom izazvao našeg kolegu Ivana Sinčića tvrdeći da uvođenje primarne emisije novca ne predstavlja novi ekonomski model, tj. da ne bi dovelo do promjene u društveno – ekonomskim odnosima.

Nažalost, Mate Kapović ne shvaća da je do trenutne kreditne, a samim time i ekonomske krize došlo upravo zbog privatizacije novca od strane privatnih banaka, budući isključivo one, a ne država imaju vlast nad stvaranjem novca.

Mate Kapović ne daje dvojbe oko toga što misli, za njega je tiskanje novca = primarna emisija novca. Vilibor mu je uzalud pokušao ukazati na to da monetarna reforma na koju on misli ne podrazumijeva puko tiskanje novca (kroničnu inflaciju iz doba socijalizma), međutim za Kapovića je to isto.

U svojoj biti, Kapović nije ekonomist, on je marksist i rješenje vidi isključivo u preuzimanju sredstava za proizvodnju od strane radnika.

Napomene radi, do novog novca država trenutno može doći samo posudbom od privatnih banaka, umjesto izravno od središnje banke (HNB-a). Uvođenjem primarne emisije novca (izravnog financiranja države od strane HNB-a) uklonila bi se ovisnost države o privatnim bankama i moglo bi se prestati sa pogubnom politikom koju one nameću, a to su prije svega tzv. mjere štednje poput smanjenja plaća i nastavka privatizacije društvenih dobara (npr. autocesta) usljed neotplativosti kredita.

Tu se vraćamo na Viliborovu tezu s početka, a ta je da nas iz krize ne mogu izvući ideje iz 19. stoljeća (marksizam), nego 21. stoljeća, što monetarna reforma svakako jest.

Ovaj unos je objavljen u Nekategorizirano. Bookmarkirajte stalnu vezu.