Euri koje natiska ECB završiti će u rukama bankara, a ne građana Europske unije

banker1
Najava da će ECB (Europska središnja banaka) otkupljivati obveznice država članica eurozone u medijima je predstavljena kao revolucionarna.

Međutim, radi se o poluinformaciji jer su mediji izostavili ključnu riječ “na sekundarnom tržištu”.

Što to znači? Da ECB neće otkupljivati obveznice (dugove) izravno od država članica, već posredstvom privatnih banaka.

Kako to izgleda u praksi:

Privatne banke posude Portugalu novac uz 7% kamata, potom te iste banke prodaju državni dug Portugala ECB-u. Sad je Portugal dužan izravno ECBu.

Logično pitanje koje se postavlja jest, zašto se Portugal ne bi mogao zadužiti izravno kod ECB-a, kada su na kraju opet dužni njima?

Zato jer je monetarni sustav u EU postavljen na način da privatne banke koriste države članice EU kao tvornice duga, a njihove središnje banke kao bankomate u kojima državni dug pretvaraju u gotov novac.

Samim time novac kojeg će ECB stvoriti tim putem (natiskati), neće završiti u rukama građana Europske unije, već privatnih banaka, tj. njihovih vlasnika.

Dakle, povećati će se likvidnost, ali samo bankarskog sustava, milijarde će biti puštene u opticaj ali ih građani neće vidjeti.

Slične mjere ECB je radila i tijekom financijske krize (2007.-2012.), u tih 5 godina količina novca (eura) u opticaju je udvostručena, ali kao i u ovom slučaju, građani taj novac nisu vidjeli.

Za bankare je ovo dobar potez jer će državne dugove moći izravno unovčiti u ECB-a, umjesto da ih u nedogled preprodaju.

Zaključak za kraj, problem nije u tome što je ECB odlučila natiskati novi novac i pustiti ga u opticaj (jer novca evidentno fali), problem je u tome što će taj novac završiti u rukama 1% elite, a ne 99% građana koji su žrtve financijske zavjere.

Dakle, iz pogrešnog načina stvaranja novca rezultira njegova pogrešna raspodjela. Naša stranka ima jednostavno rješenje za taj problem, želimo da se država financira izravno od središnje banke (umjesto posredstvom privatnih banaka) i da novac središnje banke putem državnih rashoda bude usmjeren u džepove goleme većine građana, umjesto 1% elite na vrhu piramide moći čiji smo trenutno robovi.

Ovaj unos je objavljen u Nekategorizirano. Bookmarkirajte stalnu vezu.