Česta pitanja

1. Kako ide postupak deložacije u slučaju hipotekarnog kredita?

– opomena pred otkaz ugovora o kreditu (banka traži da se nepodmireni dug podmiri u roku 8 dana)

– otkaz ugovora o kreditu (banka traži da se ukupan dug podmiri u roku 8 dana), ukoliko obitelj nema novaca banka predaje sudu zahtjev za pokretanjem ovrhe na temelju vjerodostojne isprave

nekretnina ide na sudsku dražbu (moguće su samo dvije – članak 102/4 OZ)

– nekretnina se prodaje na dražbi*

– novi kupac podiže vlasničku tužbu protiv obitelji koja ima nekretninu u posjedu

– nepravomoćna pa pravomoćna presuda kojom sud traži iseljenje obitelji.

– sud daje rok za mirno iseljenje, ukoliko se obitelj ne želi iseliti tada sud izdaje rješenje o nasilnoj deložaciji.

Možete nam se javiti u bilo kojoj fazi ovršnog postupka, ali najkasnije uoči zakazane deložacije.

*  Ako nema kupaca, ovrhovoditelj se javlja kao kupac i kupuje vašu nekretninu novcem koji ste mu vi dužni i na taj način “prebija” dug.

2. Kako ide postupak deložacije u slučaju ne-hipotekarnog kredita?

Sve je isto kao i kod hipotekarnog, samo se prije sudske dražbe mora održati ‘ročište radi utvrđenja vrijednosti nekretnine‘.

3. Kako ide postupak deložacije u slučaju fiducijarnog kredita?

Fiducija se značajno razlikuje od hipoteke jer se banka upisuje kao vlasnik prilikom samog davanja kredita. U slučaju da obitelj ne može podmiriti dug banka može odmah tražiti deložaciju bez klasičnog ovršnog procesa koji uključuje sudske dražbe.

4. Koliko vremena prođe od otkaza ugovora o kreditu do same deložacije

Iz našeg iskustva više od 3 godine.

5. Što kada sud kaže da će odluku o odgodi deložacije donjeti na dan same deložacije?

Ukoliko sud namjerava odgoditi deložaciju to će učiniti puno prije zakazane deložacije. Smisao donošenja odluke o odgodi ‘u zadnji tren’ je davanje lažne nade ovršeniku kako se on ne bi pripremio za najgori scenarij.

Drugim riječima, ovršenik se do samog kraja nada da će deložacija biti odgođena što dakako neće biti slučaj ukoliko ne dođe do izvanrednih okolnosti (npr. pojave naših aktivista pred vratima vašeg doma na dan zakazane deložacije).

6. Zašto ne smijete pristati na odgodu deložacije u dogovoru s ovrhovoditeljem

Ukoliko imate zakazan datum deložacije i banka vas nazove prije tog datuma i ponudi vam odgodu deložacije pod uvjetom da izađete iz vaše nekretnine tri mjeseca kasnije morate odbiti njihovu ponudu jer onog trenutka kada ju prihvatite priznali ste banci faktičnu vlast nad nekretninom.

To znači da ste dragovoljno predali nekretninu u posjed banci i pristali na to da se u njoj nalazite zahvaljujući ‘dobroj volji’ banke, a ne isključivo svojom vlastitom.

Drugim riječima, ukoliko ne izađete za tri mjeseca, banka će vas optužiti za ometanje posjeda i potom vas može izbaciti na ulicu u bilo kojem trenutku nakon proteka tog roka. To znači da vas sud ne mora prethodno obavjestiti o datumu i vremenu deložacije što znači da neće biti moguće formirati Živi zid kojim bi obranili vaš dom.

Onog trenutka kada vam stigne datum deložacije nemojte pokušavati ‘srediti’ odgodu s bankom već odmah zovite Živi zid. Banka nije tu da vam pomogne!!

7. Radi li Živi zid razliku između dužnika u dobroj i lošoj vjeri?

Ne, zato jer je dug na makro razini neotplativ bez obzira na namjeru dužnika da ga vrati.

8. Ako se deložacije svakodnevno događaju, zašto se o njima tako malo govori u javnosti?

Obitelji koje će biti deložirane najčešće šute o onome što ih čeka zbog osjećaja srama ili ponosa.

Nerjetko se događa da ni sami ukućani ne znaju da će biti deložirani jer ovršenik to taji od njih. Imali smo slučaj gdje je policija nazvala ženu jednu i pitala ju da li namjerava mirno izaći iz svoje kuće. Žena je bila šokirana jer nije niti znala da se protiv njenog muža vodi ovršni postupak. Drugim riječima, u trenutku dok ovo čitate postoje mnogi ljudi koji nisu niti svjesni toga da ih čeka deložacija.

9. Kada možete računati na zaštitu Živog zida?

Ukoliko vas deložira banka (ili osoba koja je kupila vaš dom od banke), kreditna agencija, kartičarska kuća, osiguravajuće društvo i sl. Također, branimo vas i u slučaju da vas iz jedinog doma žele deložirati Republika Hrvatska (npr. porezna uprava/MORH), javno ili privatno poduzeće (zbog duga za režije) ili jedinica lokalne samouprave (grad ili općina).

Također, branimo i sve bivše korisnike stanarskog prava kao i njihove nasljednike [video konferencija na temu stanarskog prava]. Ali i sve ostale osobe koje su žrtve nepravednih zakona.

10. Kada ne možete računati na zaštitu Živog zida?

a) Ukoliko se radi o privatnom sporu u kojem je presuda utemeljena na pravu i pravdi.

b) Ukoliko se radi o dugu privatnoj osobi, a ne banci, kreditnoj agenciji, kartičarskoj kući, osiguranju i slično. Npr. posudili ste novac od neprijatelja/prijatelja/rođaka i ne želite mu ga vratiti iz raznih razloga pa vas on zbog toga tuži i želi deložirati.

c) Ukoliko vas vlasnik želi deložirati iz svoje nekretnine, a nije do vlasništva došao na način da je kupio nekretninu u ovršnom postupku već drugim zakonitim putem. Npr. uselili ste se u nekretninu koja je tuđe vlasništvo i u jednom trenutku vlasnik želi da napustite njegovu nekretninu.

11. Što je to posjed?

Posjed je faktičko stanje zaštićeno pravom (zakonom). Stječe se uspostavom faktične vlasti na stvari, a gubi se predajom stvari u posjed drugog ili napuštanjem iste.

12. Tko vam može oduzeti posjed (deložirati vas)?

Isključivo nadležni sud pravomoćnom presudom i rješenjem o deložaciji. Ukoliko vlasnik od vas traži da napustite njegovu nekretninu vi se njegovom zahtjevu ne morate pokoriti i policija će vas zaštititi u slučaju da on to pokuša bez sudskog rješenja o deložaciji.

Dakle, u slučaju da vas netko mimo sudske odluke (rješenja o deložaciji) želi izbaciti iz vašeg doma on na to nema pravo i vi samo morate zvati policiju i tražiti njenu zaštitu.

13. Što je to miran posjed?

To je svaki posjed koji traje duže od 30 dana.

14. Što je to ‘tajna deložacija’?

To smo objasnili u posebnom članku.

15. Postoji li politička stranka koja se protivi politici masovnih deložacija?

Da, zove se Živi zid.

16. Kada će banke prestati deložirati ljude?

Da bi marionetski režim na Markovom trgu prestao provoditi nasilne i tajne deložacije naših sugrađana po nalogu stranih banaka potrebno imati dovoljan broj zastupnika u saboru kojima se može utjecati na formiranje vlade i izmjene ovršnog zakona kojim bi se zabranila ovrha nad jedinom nekretninom u kojoj ovršenik živi.

17. Koji su rezultati naših akcija?

Ukupan rezultat naših akcija je 47 spriječenih deložacija, 11 nasilno provedenih (Fel, Jasika, Koljđeraj, Vojković, Božić, Brlenić, Terebuh, Omerović, Lovrenović, Jež, Krčmar) i tri tajno provedene (Frlan, Pilepić, Pavlović).

Zašto je došlo do kreditne krize (sučeljavanje s bankarom i dr. ekonomije)

18. Mogu li policijski službenici odbiti izvršiti deložaciju?

Da, mogu se pozvati na priziv savjesti. (više o tome)

19. Imaju li policijski službenici savjest?

Ne, oni su marionete (lutke) u rukama stranih banaka – nije ih briga za naše obitelji niti imaju empatije za ljude koje izbacuju na ulicu. Za njih je to samo posao, isključuju svoju savjest za vrijeme radnog vremena kao i čuvari u konc-logorima. Njihov psihološki profil odlično je objasnila Natalija Princi u emisiji ‘Na rubu znanosti’ na temu posluha.

20. Gdje mogu saznati kome u mom gradu/općini prijeti deložacija?

Putem e-oglasne ploče na kojoj se nalazi mreža općinskih sudova (link). Da bi saznali kome u vašoj blizini se prodaje nekretnina, odnosno kome prijeti deložacija, odaberite sebi nadležan općinski sud i u pretragu upišite zaključak.

zakljucake-o

Potom stisnete enter ili kliknite “Primjeni”, nakon toga biti će vam izlistane sve nekretnine čija je dražba u tijeku.

predmeti

Potom s desne strane kliknite “Preuzmi” i skinut će vam se zaključak o dražbi na kojem piše tko je ovrhovoditelj, ovršenik i što se ovršava.

21. Zašto sve više građana ima blokirane račune?

Problem 317.090 blokiranih građana (kolovoz 2015.) proizlazi iz pogrešne regulacije novca na razini cijele države i nije rješiv bez promjene u monetarnoj politici. S vremenom će ih biti sve više, ista stvar je i s brojem ovršenih nekretnina kojih je 2013. bilo 21 put više nego predkrizne 2006.

Ako vas zanima gdje se nalazi uzrok i rješenje za taj problem molimo vas da pročitate knjigu ‘Kako je nastao novac‘.

[broj ovršenih nekretnina na godišnjoj razini / *HGK]
Ovrhe2013

 

 

 

 

 

 

22. Pružate li besplatnu pravnu pomoć?

Ne u smislu pravnog zastupanja, sve informacije koje vam možemo dati se već nalaze ovdje. Ako imate kakvo dodatno pitanje slobodno nam se javite putem naše kontakt stranice.

23. Može li zaposlenik suda kupiti nekretninu na sudskoj dražbi?

Članak 101. ovršnog zakona kaže: ‘Kupac ne može biti ovršenik, sudac ili druga osoba koja službeno sudjeluje u postupku prodaje’.

Budući da većina zaposlenih na sudu ne sudjeluje službeno u postupku prodaje oni mogu biti kupci. Ova zabrana odnosi se samo na suca i sudskog zapisničara u konkretnom ovršnom predmetu.

24. Kako se postaviti prema banci?

Kao i žena u ovom videu.

25. Kako će se banka postaviti prema vama?

Kao i bankar Tomislav Tomšić [PBZ] u ovom videu. Imaju običaj prijetiti i biti bahati, ukoliko vas maltretiraju odmah nam se javite!

26. Može li policija provesti deložaciju ako vaš dom brani Živi zid?

Da, ali u pravilu izbjegava susret s nama jer se svakom novom medijski eksponiranom deložacijom ukazuje na taj problem i potreba za političkim riješenjem u korist ovršenika.

27. Koji je najmanji iznos za koji je moguće nekoga deložirati?

Zakon ga trenutno ne propisuje, najmanji (nama poznati) dug za koji je nekome dom stavljen na dražbu je onaj Franje Virovca kojeg Veterinarska stanica Bjelovar želi deložirati zbog duga od 200 kn.

Zbog početnog duga od 200-tinjak kuna neki bi mogli ostati i b…Kada je Ivan Vilibor Sinčić upozorio da se u Hrvatskoj zbog 200 kuna duga može ostati bez kuće, mnogi su okretali očima. Danas se njegove riječi obistinjuju.

Posted by Živi zid on 4. prosinca 2015

28. Zašto vas nema više u medijima?

To je vezano uz cenzuru, opširan članak o našem iskustvu s medijima možete pročitati ovdje.

29. Zašto tisuće stanova u vlasništvu Grada Zagreba zjape prazni dok tisuće obitelji nemaju riješeno stambeno pitanje?

Zato jer ljudi daju glas onim političkim opcijama kojima odgovara takvo stanje. Mi iz Živog zida izlazimo na izbore i politički djelujemo, ali nam birači ne daju glas, pa samim time niti ne možemo utjecati na odluke gradskih vlasti (više info).

30. Ovrha nad nekretninom pod hipotekom

“Dobila sam obavijest od suda da će se ovršiti moja nekretnina, zbog duga za neplaćene rate pričuve. Može li se prodati moja nekretnina ako je ona pod hipotekom banke, kod koje sam uzela stambeni kredit i uredno ga plaćam?”

Može i to na način da će se iz prodajne cijene prvo namiriti hipoteka banke, ukoliko je dug veći od prodajne cijene tada će vas banka nastaviti ganjati za preostali dug, ali će hipoteka biti skinuta s nje bez obzira na to. – članak 86/2 OZ

31. Kako se učlaniti?

Putem pristupnice.

32. Rastu li troškovi ovrhe zbog akcija Živog zida?

Kada dođe do nasilne deložacije i uhićenja naših aktivista, onda sve naše kolege dobiju tzv. prekršajni nalog od strane policije, odnosno prekršajnu prijavu za remećenje javnog reda i mira. Te kazne idu na vlastiti trošak onih koji sudjeluju u spriječavanju deložacija.

Što se tiče ovršenika, većina ovršenika (90%) već ima blokiran račun zbog raznih dugova ili pak imaju primanja koja su izuzeta od ovrhe. Njima sud ne izdaje novčane kazne jer zna da se ne bi imao od kuda naplatiti, međutim, ukoliko sud vidi da ovršenik nema blokiran račun, a ima redovne prihode koje bi se moglo ovršiti, postoji mogućnost da će izdati novčanu kaznu ovršeniku. Jedan od takvih slučaja je onaj Maje Fel iz Pitomače o kojem su mediji javno pisali i na što smo javnost upozorili. LINK

Živi zid ne podmiruje novčane kazne niti aktivista koji spriječavaju deložacije niti ovršenika jer se novac političke stranke ne može trošiti na podmirivanje prekršajnih kazni drugih fizičkih i pravnih osoba.

33. Koliki je uspijeh naših akcija?

Ukupan rezultat naših akcija je 47 spriječenih deložacija, 12 nasilno provedenih (Fel, Jasika, Koljđeraj, Vojković, Božić, Brlenić, Terebuh, Omerović, Lovrenović, Jež, Krčmar, Kožul) i tri tajno provedene (Frlan, Pilepić, Pavlović). Više detalja o svim našim akcijama možete vidjeti u rubrici o nama.

novacjedug

25 Odgovora na Česta pitanja

 1. igor zivkovic kaže:

  zahvala :zivom zidu:sto pokazujete da treba stati uz svakog covjeka kojem pomoc treba i da ljudskost je veca od materijalizma,samo nazalost to nasim zastupnicima nije jasno.pruzimo ruku jedni drugima tko zna koja, nas sutra ceka sudbina.

 2. ante bujas kaže:

  svaka čast živom zidu što štite ljude od deložacija i ja bih osobno živom zidu i svim njegovim članovima dao nobelovu nagradu…i slažem se sa izjavom:’kad nepravda postane zakon otpor postaje dužnost’

 3. Tomislav Dobrijevic kaže:

  Nikada se nemojte sramiti braniti ono sto je vase. Dom je nepovrediv!

 4. maja kaže:

  Molim Vas za pomoć , imala sam poziv za procjenu nekretnine u Puli, ja sam momentalno u Zagrebu , sudac je bojan Bugarin-zloglasni,problem je u tome što mi nema tko dati nikakve informacije što se dogodilo na tom ročištu odnosno procjeni nekretnine. Molim vas to mi je jedina nekretnina, samohrana majka s primanjima od 2100 kuna i nemam odaj+kle više plačat kredit, banka rajjfajzen ne želi ni saslušat moje molitve. što mi je činiti, kako da saznam što mi se dalje sprema, kako ću saznati dali će mi stan ici na dražbu i koja će biti početna cijena. Što ako mi prodaju dug po nekojniskoj cijeni a meni ostane dug i ostanem s djetetom na ulici. Pomozite mi, molim Vas, šta da radim .? hvala od srca Marina

 5. ksenija savin kaže:

  Gdje i kako mogu glasati za vas? Na fejsu spominjete link na kojem se to može napraviti ali ga ne mogu naći. Dali mi ga možete poslati na mail jer – ŽELIM DATI SVOJ GLAS SAMO VAMA !!!

 6. Davorka kaže:

  Molim vas ako postoji koji odvjetnik koji bi me zastupao u parnici, postupku, radi otkupa vlastite ovršene nekretnine radi iznosa novčane tražbine od 7..972,17 kn po istom ili sličnom principu kako to radi “banda” (srozaj vrijednost nekretnine pa ju kupi) da me kontaktira na seautona@gmail.com..Hvala! Imate moju podršku i glas, hvala vam što napokon otvarate prave teme i probijate medijsku i mentalnu matricu!

 7. silvijo pinter kaže:

  Kako se uclaniti u vasu stranku imate jako dobre ciljeve i zelim pomoci na biko koji nacin hvala.

 8. dunja kaže:

  Svaka čast ovim mladim ljudima koji se ne boje “velikih” . Osobno sam izgubila stan, naslijedila majčin dug ,privatni,od 200 maraka.žena je bila uporna,20god,ja nisam imala pojma uopće šta je šta,nisam imala novaca za advokata i gospođa je kupila stan od 53 m2 u novom zagrebu za 200 tisuća kuna.A ja sam sa plaćom od 1800kn kao neki podstanar.u kući i ovim putem bi molila ako netko ima nekakvu termoakum.peć za prodati,posuditi,bilo sto jer smo na jednom uljnom radijatoru sa 6 rebara i umiremo od zime.A struja samo ide u bezpovrat. Toliko mi je drago da postojite zbog drugih ljudi koji možda uspiju sačuvati svoj dom,jer to si nitko tko to ne prolazi ne može zamisliti kakva je to tuga,bol i jad. Samo naprijed

 9. F kaže:

  Zanima me je li moguce postati aktivni clan zivog zida ukoliko sam punoljetna osoba ali tek zavrsavam srednju skolu i samim tim nisam u nikakvom radnom odnosu?

 10. Ivana kaže:

  Što mislite o pitanju stambene politike. Ja sam sa svojom obitelji podstanar već 3godine po tom pitanju nevidim napredak, cjene su katastrofa radim za 2500kn a tolko me košta Stan to nije humano.

 11. Željko kaže:

  Mene zanima ima li ikoga u ovoj državi kome se može obratiti za pomoć pravnu, ali nekog sa normalnim cijenama , a ne onih kojima su cijene u nebesima, a znanje ispod podruma?

 12. Antonija kaže:

  Molim vas recite mi dali imam ikakve šanse da nakraju bude sve ok?Prije 6 god podigla sam kredit u iznosu od 5500 kn,kod kamatara koje je Uskok polovio i zatvorio.Moja kuča pripada njima jer su napravili takve ugovore kojim su me prisilili da potpišem.Sada vodim parnicu kojom tražim ništavost ugovora,kredit još uvjek otplačujem iako su oni u zatvoru.Molim vas recite mi dali imam šanse da se izvučem iz tog zla?

 13. gordan hermeščec kaže:

  pitanje ,koja su moja prava u ovom slučaju .sudim se s jednom firmom koja je u stečaju ,ta firma mi je sjela na nekretninu i želi je prodat,nekretnina je pod hipotekom zg banke.taj dug se vuče od 1999 god ,pokušavao sam dogovorit otplatu ali oni ne pristaju žele prodat kuću i zemljište inače mi je ostalo za otplatit 80 tisuća kuna do sad sam otplatio 180 tisuća kuna. kuća je kupljena kreditom zg .banke i do sad je sve uredno otplaćivano .kaj uradit kako se zaštitit molim pravnu pomoć

 14. Vlado kaže:

  Podržavam Živi zid od kad sam čuo za Vas, program je u redu i provodljiv uz volju koju imate i neprestani rad na terenu što je najbitnije,ljudima je puna kapa obećanja ovih godina, jedino Živi zid ima vidljive rezultate, sve najbolje u budućem radu, svaka čast ovim mladim ljudima, niste sami i sve nas je više.

 15. Živi Zid! svaka vam čast, što se toliko zalažete za nedužne i nemoćne, ljude protiv ove nepravde. Ja sam isto osuđena? moram platiti kaznu od 1000 kn. što službenica u zdravstvenom osiguranju ne pozna zakon pa je trebala 4 mjeseca? što bi jedan normalan službenik? trebao samo 5 minuta. Umjesto da je ona kažnjena kaznili su mene, Ministarstvo Financija.
  Najviše me ljuti što u Ministarstvu Financija ne odgovaraju na nikakve molbe, žalbe, niti prigovore, samo prisilno naplačuju kako njima paše, kakva je to diktatorska država.
  Lijepi pozdrav Helena

 16. zdravko kaže:

  Na sudu pri utvrđivanju bračne stečevine sam po pristranoj presudi (protivno materijalnim dokazima i svjedocima) izgubio te je ex suprugi dosuđena isplata glavnice od 20.000 eura,kamata u visini više od 30.000 eura i oko 50.000 kn troškova njenih odvjetnika.
  Blokirali su me putem fine. Sredstava za podmiriti navedene iznose nemam. Prijete mi ovrhom na nekretninama kojima sam suvlasnik sa bratom-radi se o očevini.
  PITANJE: Da li me mogu deložirati iz nekretnine koja je u suvlasništvu? Da li mogu moj dio prodati na javnoj dražbi!

  Hvala na pomoći!

 17. stjepan krcelic kaže:

  Dug kamatari prije 20 god.nije rijese
  m
  Sud je na zahtjev ovrhovoditelja odluco,jedi u nekretninu dato na drzbu.radi diga od 10000tadasnjih marak,prije 20 god, ,,,kamatar.Molim Vas mome se obratit
  Nemamo nogdje negp ma cestu
  Molim za sab,zivim,ali ne zel v
  na cesti
  Molm zs savjeHVALA

 18. diana k kaže:

  Poštovani,
  molim vas svaku pomoć koju mogu dobiti
  Naime kupili smo stan 2005g i imamo valjani kupoprodajni ugovor. nespretnoscu odvjetnika vlasništvo nije upisano u vlasnički list (porez plaćen, hipoteka banke upisana) i tu krecu nase muke
  2008g sjeda ovrha na ime bivseg vlasnika…sad je narasla na 60000kn
  Pokrenuli smo sudski proces opcinskom sudu, odbijeni, zatim zupanijskom -opet smo odbijeni..u međuvremenu su sjele još dvije ovrhe na istog “starog”vlasnika jer je isti naravno još upisan kao vlasnik . jedini način je očito da dignem kredit i sve platim, to je sad ogroman novac i zaista nije pravedno da moram platit tudi dug ali cu izgubiti stan ako to ne učinim.
  Stari vlasnik se pravi da ne razumije nista i njegov ovjetnik osporava ovrhu po osnovu zastarjelosti…no to traje vec dugo i nisam sigurna da će uspjeti
  Imate li neki savjet za mene?
  unaprijed hvala

 19. jadranka kaže:

  Postovani! Tata mi je umro prije 4 mjeseca! Ostavio je porilicne dugove da boli glava ja sam ih naslijedila ne radim nema niti socijalno niti nista sama sam doma i bojim se da me ne izbace van i svaki dan cekam plavu kovertu! Iskreno to nije uredu ne zelim ostati bez jedine nekretnine koju imam vise sam luda ljuta i bijesna izbacit ce me van! To zaijsta nije uredu ja moram vracazi dugove pokojnog oca svugdje gdje sam bila samo cujem rijec ne nista se nemoze ne mogu ovo ne mogu ono nista molim vas pomoc jer iskreno bojim se ostati bez nekretnine koju je moj otac dobio zahvaljujuci svom radu

 20. Toni PTSP kaže:

  Branitelj sam, imam pravomoćnu presudu o deložaciji iz gradskog stana (Zagreb) u kojem živim 21 godinu. Nisam provalio nego sam smješten od strane djelatnika bivšeg ZOIG-a. Ali sad ne pišem zbog toga jer već sam dovoljno informiran kako se to riješava, pravnu bitku vodim već 8 godina. Nego zanima me može li se napraviti lista srama sudaca koji donose takve presude, odvjetnika koji vode takve slučajeve kao i službenika koji ih pokreću. Naravno, ako ne bi imalo pravnih posljedica jer pretpostavljam da su takve nehumane spodobe zaštićene zakonom iako bi u normalnom društvu te moralne nakaze u najboljem slučaju dobile izgon ili bile izopćene od poštenog svijeta. Moj osobni stav da je onaj jadni pas Medo kojem je sud zabranio lajati vrijedniji od svih psihopatskih degenerika na nekakvim funkcijama koji uništavaju ljude jer Medo nikome zlo ne radi osim što ponekad malo zalaje pa zbog svoje pseće prirode postane žrtva sistema. Svi ti zločinci protiv čovječnosti imaju ime i prezime kao što ga ima i Ratko Mladić. Ako je demokracija narod ima pravo znati tim više što putem poreza ljudi financiraju plaće svih tih institucija. Pitam se koliko bi nas dobrovoljno platilo porez iz kojeg plaću dobiva netko tko je u stanju donijeti “gestapovsku” odluku kojom ljude izbacuje na cestu? Da li takva osoba zaslužuje plaću ili kaznu? Da li vrijeđam Gestapo kad ih uspoređujem s onima koji su još gori od njih ali još nemaju priliku iskazati svoj puni potencijal jer sistem nosi masku humanosti? I tko to sve plaća? Mi, pa čak i ako formalno ne radimo nego plivamo u sivoj zoni kad odemo u dućan dobijemo račun na kojem postoji stavka PDV pa tako htjeli-ne htjeli financiramo svoje indirektne krvnike koji su tako glupi da uništavaju narod od kojeg žive. Evo ja se ne usudim potpisati u toj “demokraciji”, već sam ostao bez oca na “demokratski” način, case closed, sve “demokratski” zataškano, obdukcija bez ikakve obavijesti obitelji a kamoli odobrenja, organi uredno prodani. Zbog takvih stvari sam malo ekstremniji jer ipak sve saznam pa tako znam i da sam zaveden kao “moralno-politički nepodoban” još od svoje punoljetnosti samo na “demokratski” način. Sada sigurno negdje piše da sam antiEUropski element ali to još nisam saznao. Onda sam shvatio da je bolje da ne znaju za mene, da se povučem i čekam robinhoodovsku revoluciju. I tako prođu godine u samozavaranju kako će oni (za mene su oni svi koji žive na račun tuđe muke i tuđe krvi bez obzire u koje se boje farbali) sami od sebe propasti. Ustvari hoće ali žele i nas povući sa sobom i tu je obično točka koja aktivira otpor kod pojedinca. U razgovoru s običnim ljudima u birtiji kada bih spomenuo nešto o velikoj prevari svi su dobronamjerno mislili da sam prolupao u ratu. Nema tog rata u kojem možeš prolupati kao u “demokraciji”. Nažalost čitao sam osmrtnice mnogim dragim ljudima iz birtije, uglavnom se radilo o suicidima, novac, dugovi i slične priče. Što se tiče krajnjih rezultata određenih neljudskih radnji protiv kojih se borite ne vidim neku veliku razliku između ratnog genocida i genocida u rukavicama. Realno kad čovjeka s malim ili nikakvim prihodima baciš na ulicu to je indirektno ubojstvo a moralna odgovornost svih koji su sudjelovali u tome nije ništa manja od moralne i zapovjedne odgovornosti Ratka Mladića samo što se tu radi o direktnim ubojstvima gdje mnogobrojne žrtve kraće pate dok kod indirektnih ubojstava naoko malobrojne žrtve umiru nakon teške agonije koju si neki prekrate suicidom. Kad se sve to zbroji bezlični birokrati će jednog dana prestići svog kolegu Mladića. S tom usporedbom sam htio naglasiti da se zločin protiv čovječnosti može činiti na više načina ne umanjujući dužno poštovanje prema svim nevinim ratnim žrtvama s koje god strane da su pali. Oko ratnih zločina postoji nekakav konsenzus pa ih načelno osuđuju i oni koji zakuhavaju ratove ali što ćemo s indirektnim ubojstvima? O tome treba brujiti na sva zvona dok masa ne shvati da je zločin protiv čovječnosti uvijek zločin protiv čovječnosti bio počinjen u ratu ili miru, na ovaj ili onaj način, bez obzira tko ga počinio. Brutalno ali istinito! Postoji floskula da oni samo rade svoj posao. Pa svoj posao su radili i Hitlerovi i Staljinovi logorski krvnici, znači sve sami “dobri ljudi” koji su samo radili svoj posao. I Mladićevi eskadroni smrti su samo radili svoj posao. Takvih primjera ima bezbroj u povijesti. Mislim da ne treba napominjati da imate moju apsolutnu podršku. Nikad nisam izašao na izbore jer mi je brzo nakon rata postalo jasno o kakvoj se prevari radi ali ovaj put ću napraviti izuzetak jer napokon imam za koga glasati. Smatram da je ulazak Živog Zida u Sabor stvar od najvećeg državnog i nacionalnog interesa, nadam se da će i ovaj zgaženi narod prodan u roblje to prepoznati. Samo da je više pameti vi bi glatko dobili nadolazeće izbore ali ta tiha šutljiva većina sporije shvaća da je omča već oko vrata i da dželati ne misle popustiti nego još više stegnuti. Ovaj apsurdni i neodrživi sistem mora pasti inače smo svi gotovi na ovaj ili onaj način samo to mnogima još nažalost nije došlo do mozga. Možda sve treba biti dovedeno do još većeg apsurda da ljudi vide da je “car već odavno gol”. Sve najbolje i pozdrav cijeloj ekipi Živog Zida!!!

 21. luce kaže:

  Moje postovanje! Vjerujem jedino u vas da dodete na vlast da bi rijesili probleme. Molim vas ako netko zna da odgovori na ovo pitanje. Majka prije deset godina daruje pola kuce kceri pola sinu pise da je svaka polovica vrijedna 50,000 tisuca kuna Na kcerkin dio prije dvije godine sjeda OTP banka nekim dogovorom s njima uplacuje se oko tisucu kuna ali oni su zabiljezeni na kuci do otplate Odmah nakon toga majka trazi od kceri nazad svoju nekretninu I kod biljeznika kcer vraca majci darovni ugovor majka se ne moze upisati dok se banka ne namiri u meduvremenu nakon 2,5 godine stize jos jedna ovrha od druge banke Molim vas dali majka ima pravo poslije otplate otp banke da preuzme svoje vlasnistvo ili prednost ima druga banka molim vas za hitan odgovor jer mora se napraviti prigovor dopetka

 22. Suzana Kajba kaže:

  Dobar dan imam veliki problem dana 1.4.2010 uzeli smo fiducijarni kredit od 140000kuna na 6 godina sa time da je prva godina 35000 kuna polog trebala sam plaćati po 3573.11 kuna ratu no zbog krize do sada sam isplatila 119512,20 kuna bez pologa znači ušla sam u negativnu kamatu uvjet je bio plačati čitavo vrijeme grawe osiguranje od 200 mjesečno s obzirom da je rok 1.4.2016 da li ima neki način da mi se pomogne da mi se ne oduzme jedina nekretnina jer me muž napustio prije mjesec te sam ostala sama sa djetetom od 10 godina trudim se čitavo vrijeme svaki mjesec jedan dio uplatiti molim pravni savjet kako da izbjegnem da nas izbace nakon isteka toga vremena iz kuće koja mi je jedini dom spremna sam kao i dosada plačati po 1300 kuna mjesečno više ne mogu molim pomozite mi Vi ste mi jedina šansa kuća je u više agencija ali je kriza pa nema upita inače bi već isplatili dug.Hvala očajna majka Suzana Kajba.

 23. Vranic kaže:

  Ja sam Vranic Zeljka iz Sandora Brauna 32 , majka dvoje djece, Bez laganja na vas, to će biti velikodušni jamčim ovaj čovjek od riječi i povjerenja.
  Za mog zahtjeva za kredit je služio za mene danas na moj bankovni račun CIC 3000 € po obali Francuske. Kunem se da je gospodin REGIS GILLES BERRUET stvarno istina vjerovniku. Kontakt i izbjeći prevario regisgilles_berruet@outlook.fr
  Bog ga blagoslovio.

 24. Ivan kaže:

  Pozdrav dobio sam od zg banke otkaz o kreditu. 9 neplaćenih rata ukupan iznos rata oko 11.000 kn.otkaz sam dobio bez ikakve predhodne obavijesti.želim platiti dug od 11.000 kn i nastaviti otplaćivati ostale rate uredno.u banci su rekli da nemogu.molim vaše mišljenje hvala.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *