Damir Novotny obmanjuje javnost strašeći “hiperinflacijom iz 90-ih” i poskupljenjem kredita ukoliko Sinčić pobijedi

novotny

Propaganda straha najčešće je oružje u izbornom vremenu, kao član HSS-a, stranke koja je upropastila selo i seljaka, te koalicijskog partnera HDZ-a, Damir Novotny tvrdi da bi monetarna reforma kakvu predlaže Sinčić dovela do “hiperinflacije iz 90-ih”.

Da bi razumjeli zašto je ta teza neodrživa morate se vratiti u doba 90-ih odnosno sagledati uzroke koji su doveli do inflacije HRD-a, a ta su dva – troškovi vođenja rata i izostanak deviznog priljeva od turizma.

Naime, u doba rata trećina zemlje bila je okupirana i država je morala stvarati preveliku količinu novca zbog prevelikog proračunskog deficita, pritom ne mislimo na deficit od 10% koji je normalan i prihvatljiv, već 50% i više. Zbog tog istog rata nije bilo niti turista i njihovih deviza. Kada se spoje preveliki proračunski deficit sa deficitom platne bilance usljed izostanka deviznih prihoda dolazi do kolapsa valute koja vodi kroničnoj hiperinflaciji ako se ne uklone njeni uzroci.

Međutim, Hrvatska više nije u ratu, turisti dolaze, pa samim time niti imamo preveliki proračunski deficit, niti imamo deficit platne bilance. Strašiti ljude “inflacijom iz 90-ih”, koja je iznosila 1000% godišnje naprosto je “prodavanje muda pod bubrege”, odnosno igranje na kartu neinformiranosti građana.

Međutim, to ne tvrdimo samo mi, nego i cijeli niz eminentnih monetarnih stručnjaka poput akademika Zvonimira Baletića s Ekonomskog instituta, prof.dr.sc. Slavka Kulića i prof.dr.sc. Ivana Lovrinovića koji ujedno i vodi katedru za monetarnu politiku na EFZG-u. [link]

Što se tiče druge njegove teze, da bi ukidanje valutne klauzule i slabljenje kune dovelo do poskupljenja kredita, ni ona nema pokrića u stvarnosti. Istina je zapravo obratna!

Upravo ukidanje valutne klauzule, odnosno odvezivanje svih kredita od eura i švicaraca, te naknadna devalvacija kune doveli bi do smanjenja kreditnog opterećenja građana. Novotny polazi od pretpostavke da bi kuna oslabila, a valutna klauzula na kreditima ostala, međutim, u slučaju da Sinčić pobjedi, prvo će se ukinuti i zabraniti primjena valutne klauzule na sve kredite, a tek onda devalvirati kuna čiji prejaki tečaj sklupa s valutnom klauzulom masakrira kako proizvodnu, tako i svaku drugu ekonomiju u našoj zemlji.

Ovaj unos je objavljen u Nekategorizirano. Bookmarkirajte stalnu vezu.