Đakovački odvjetnik Josip Šimić uopće ne shvaća što se događa

U članku pod naslovom ‘Sud u Đakovu – Plaće, nekretnine ali i motorna vozila na ovrsi‘, sugovornik novinarke odvjetnik Šimić kaže:

‘Dođe li novi zakon, za koji, kako čujem, da će stupiti na snagu, da jedina nekretnina ne može biti predmet ovrhe, nema naplate. Uz dužno uvažavanje jada i bijede.’

Iako se naša udruga zalaže upravo za takav zakon, koji bi zabranio ovrhu nad jedinom nekretninom, to na žalost uopće nije predloženo novim zakonom – što znači da je odvjetnik Šimić ili krivo informiran ili namjerno dezinformira javnost.

Međutim, Šimić potom ide korak dalje i izjavljuje:

‘Postoji međutim jedna oprečna stvar, ne može se istovremeno biti human i učinkovit. Svi mi u međusobnim razgovorima kažemo kako pravna država mora profunkcionirati, no kad dođe do toga, onda se jave zaštitne organizacije i onemogućavaju rad. To se još pretvorilo i u nekakvo viteštvo.’

Tom izjavom zapravo je aludirao na nas, pa mu ovom prilikom uzvraćamo sljedeće riječi:
Gospodine Šimić, moglo bi se biti i human i učinkovit kada bi sustav bio pošten. Međutim, trenutni sustav je sve samo ne pošten – postavljen je na način da se obveze ne mogu podmiriti, a dugovi nemaju od kuda vratiti.

Možda vas to nisu učili u školi ili vas to nije zanimalo, ali postoji jedna prevažna stvar. Način regulacije novca u državi – tko ga stvara, kako on ulazi u opticaj i kako nestaje iz opticaja.

Sve dok to ne shvatite nećete moći shvatiti zašto sabotiramo deložacije radi neotplativog duga i vjerujte mi, to ne radimo zato jer se protivimo pravnoj državi, već zato jer se protivimo nepravednim zakonima.

Što se tiče vaše izjave ‘da se ne može istovremeno biti human i učinkovit’, ona sama po sebi je najbolji svjedok o vašoj naravi, načinu razmišljanja i sustavu vrijednosti.

Ako vas kojim slučajem zanima zašto sabotiramo deložacije, odvojite malo svog slobodnog vremena i pročitajte knjigu ‘Kako je nastao novac‘, ako shvatite što u njoj piše – možda i vi jednog dana stanete s nama u Živi zid. Ako ne, onda se vidimo prvom prilikom, ali na suprotstavljenim stranama.

Ivan Pernar

Ovaj unos je objavljen u Nekategorizirano. Bookmarkirajte stalnu vezu.