Brutalnost u skladu sa zakonom

Vjerujem da je svima poznata deložacija Dubravke Jasike u Sv. Filipu i Jakovu.

Sam početak deložacije je protuzakonit kao i cijela deložacija. Umjesto ulaza na glavna vrata, policija odlučuje ući na sporedna. Maljem razbijaju vrata, zatim razbacuju i oštećuju stvari koje su im bile na putu. Na početku pružanja pasivnog otpora, jedan je policijski službenik izvukao interventnu palicu i zaprijetio aktivistima. Prilikom odvajanja iz Živog zida, policija čupa aktiviste za vrat, staje im na trbuh, glavu, vježbaju poluge i pretjeruju pri upotrebi sile. U pretrpanim policijskim maricama, bez ventilacije, u kojoj je bila trudnica, voze “rally” do policijske postaje. Na zahtjev većine aktivista odbijaju pružiti liječničku pomoć. Veći dio ljudi koji su se požalili na ozljede još uvijek čeka dolazak hitne pomoći. To su samo neke stvari koje su policijski službenici sa smješkom na licu obavljali.

Dva dana nakon deložacije, poslao sam prigovor na postupanje policijskih službenika. Odgovor je stigao. MUP odgovara da je sve bilo u skladu sa zakonom. Najzanimljivije je što govore da nije bila trudnica, da su ozlijeđeni policijski službenici i da su pritužbe neutemeljene. Ovakav odgovor je standardan i sličan onima nakon deložacija u Pitomači i Kninu gdje MUP iznosi netočne podatke o broju i dobi uhićenih te o postupanju prema njima i prekoračenju ovlasti.

Jasno možemo zaključiti da se policija međusobno štiti. Sve brutalnosti i protuzakonite radnje koje je policija obavljala, a za koje neće snositi posljedice, ukazuju da SVI živimo u policijskoj državi.

Tko može garantirati da ja ili ti nećemo biti žrtve policijske brutalnosti?
Nitko…zato sustav treba promijeniti prije nego li se to dogodi.

Benito Ljubović

jasi1

jasi2

Ovaj unos je objavljen u Nekategorizirano. Bookmarkirajte stalnu vezu.