Ako piše u Jutarnjem, znači li da je istina?

scarface

Mnogi misle da je Jutarnji list, novina u vlasništvu kralja ovrha Marijana Hanžekovića neka vrsta konačnog otkrivenja, Sveto pismo koje nam govori istinu o svijetu oko nas. Tako mi se dogodilo da me pacijentica u ordinaciji upita “je li istina da je došlo do raskola u Živom zidu”, ja ju pitam odakle joj to na što mi je odgovorila: “Čitala sam u Jutarnjem, bio je velik naslov”.

Prema njenom poimanju stvarnosti, velik naslov podrazumijeva istinitost tvrdnje koja se iznosi, međutim, da bi mogli ispravno prosuditi ima li istine u tekstu kojeg objavljuje EPH morate se upitati ima li vlasnik, tj. urednik kakav poseban interes u tome da degradira Živi zid i dovede u pitanje ono što radimo.

Nažalost, prosječan čitatelj nekritički prihvaća serviranu informaciju, ne dovodeći u pitanje motiv onoga koji ju objavljuje, vjerodostojnost izvora informacije niti smisao njene objave. Tu se otkriva sva pokvarenost trenutnog sustava koji ne bira načine kojima bi diskvalificirao Živi zid.

Posebno mi se zgadio podnaslov “članovi ljuti na Vilibora”, zapravo se radi o pokušaju medijskog linčevanja osobe koja predstavlja izazov bankarskom, medijskom i političkom establishmentu koji tlači našu zemlju.

Ti natpisi još jednom oslikavaju stvarnu ulogu mass-medija u suvremenom društvu, njihovu ovisnost o centrima moći i udaljenost od objektivnosti kao mjerila kojem bi trebali težiti.

Umjesto da teže istini, mass-mediji manipuliraju stvarnošću, tako informacija postaje dezinformacija, a kanal informacije pokvareni telefon u rukama svojih čitatelja.

Ivan Pernar

Ovaj unos je objavljen u Nekategorizirano. Bookmarkirajte stalnu vezu.